LEIDENS ONTZET

Leeuw1.jpg (36634 bytes)Leeuw2.jpg (33356 bytes)

3 OKTOBER

Het Ontzet van Leiden

 

Feest Der Feesten!!!

Bij het NS-station aan de Lammeschans te Leiden staat een standbeeld met een afbeelding van een jongen met een ijzeren pot aan zijn voeten. Eind oktober 1573 werd Leiden door Don Frederik de Toledo ingesloten en in februari 1574 werd de insluiting opgeheven omdat de troepen nodig waren voor de slag op de Mookerhei. Eind 1574 werd de insluiting van de stad hervat door Valdez. Er vonden geen oorlogshandelingen plaats. Het stadsbestuur had verzuimd voldoende voedselvoorraden in te slaan en daardoor ontstond spoedig een hongersnood en bovendien brak nog een pestepidemie uit die de bevolking (ca. 6.000) bij halveerde.

Leidens_ontzet.jpg (42343 bytes)

Er was een toenemende verdeeldheid onder de burgerij die bereid was tot overgave aan de Spanjaarden. Maar het stadsbestuur hield stand door toedoen van de militaire bevelhebber Johan van der Does, de burgemeester Pieter van der Werff en de stadssecretaris Jan van Hout. De Leidse bevolking was op den duur ten einde raad en daagde de burgemeester van Leiden uit de stad over te geven aan de Spanjaarden. Doch de burgemeester Pieter van der Werff  bleef standvastig en zei: “mensen als u zo’n honger hebt dan moet u mij maar doden en mijn lichaam gebruiken om uw honger te stillen”.

image004.jpg (56909 bytes)

De Leidenaren hebben dat toch maar niet gedaan. Door het onder water zetten van de lage gronden rondom de stad werden de Spanjaarden gedwongen tot het opbreken van hun schansen. De schutterij, soldaten die de wallen (muren) bewaakten stuurden, op drie oktober 1574, een weesjongen naar buiten om de Spaanse schansen te gaan verkennen. (heden ten dage zijn de oude stadswallen nog te herkennen aan de vorm van de singels rondom het oude gedeelte van de stad Leiden. De jongen kwam in een schans (verdedigingsplaats van een legereenheid) en vond die verlaten. Wel vond hij een ijzeren pot op een vuurplaats met daarin: wortelen, uien en vlees.hutspot.jpg (24597 bytes)

Hij nam dat mee naar de stad en de schutterij heeft daarna meerdere verkenners uitgezonden die alle Spaanse schansen verlaten vonden. De Spanjaarden waren, gedwongen door het water, weggetrokken naar het zuiden en Leiden was ontzet. Destijds was de leuze: “Leiden ontzet, Holland gered”. Hierdoor konden platboomde vaartuigen onder commando van de Geus Louis Boisot voedsel konden binnenbrengen. Vanuit Brielle had de prins Willem van Oranje, die later in Delft is doodgeschoten, opdracht gegeven aan de Geuzen om via de Vliet naar Leiden te varen met voedsel voor de hongerige Leidse bevolking. Vandaar dat iedere Leidenaar, die dat wil, op drie oktober een witte brood met twee haringen kan ontvangen tegen een kleine vergoeding. Deze heugelijke historische gebeurtenis wordt nog ieder jaar gevierd op drie oktober in Leiden. Zelfs Thankgivingsday, de nationale feestdag in de Verenigde Staten van Amerika is hiervan afgeleid.

3042-leidens-ontzet-1574.jpg (6447 bytes)

Tot zover de geschiedenisles van Leidens Ontzet! Leiden trekt jaarlijks met 2 en 3 Oktober duizenden bezoekers naar de stad. Voornamelijk Leidenaren zelf maar ook uit de randgemeente komen ze naar Leiden om 3 oktober te vieren. Het is echt elk jaar weer een feest. Desondanks het druk is gebeurd er elk jaar gelukkig weinig rare dingen qua Geweld, vernielingen verkrachtingen en ga zo maar door. Dat halen we met oudjaar wel weer in. De sfeer is in Leiden altijd goed en gebroederlijk. Overal is het feest en elke kroegje is geloof ik wel open. Alles is op straat, er zijn maar weinig Leidernaren die niet mee vieren. Het feest begint al op 2 Oktober om 14.00 gaat de kermis open en S'avonds is er de Taptoe. 3 Oktober zelf is er Revellie, kermis, Mini Koraal en Optocht.

Leiden.jpg (211594 bytes)

De kermis heeft ongeveer 175 attracties. Daarmee is de kermis groter dan Weert(150 attracties) maar kleiner dan Tilburg(200 attracties) Kortom, Leiden heeft de tweede plaats wat betreft grote kermissen in Nederland. Qua attracties heeft alles wel zo'n beetje in Leiden gestaan. Het is ook een mooie grote kermis in één terrein en niet verdeeld over pleinen zoals in Weert, Roermond of Eindhoven.

 

Ikzelf richt me vooral op de kermis. Ik denk dat door Leiden ik kermisfan ben geworden. Bijna elke leidenaar houdt wel van kermis. Ieder jaar is het weer heerlijk stampe druk en carrousels zitten bordevol. Deze kermis heeft sfeer, een sfeer je die met geen één andere kermis kan vergelijken. Dit feest is uniek!

Leiden%20bij%20nacht.jpg (44190 bytes)

Leidsevlag.png (10667 bytes)    Leidsevlag.png (10667 bytes)    Leidsevlag.png (10667 bytes)    Leidsevlag.png (10667 bytes)\

Fotoreportages van de veering in:

1974    1983    1994    1997    2001    2002    2003    2004    2005    2006   2007    2008    2009    2010    2011    2012

Transport, Opbouw en Afbraak foto's door de jaren heen:

1-30    31-60    61-76

Leiden20079.JPG (87723 bytes)

Links naar 3 Oktobersites:

http://www.3october.nl/ Officiële 3 oktobersite

http://www.niekbavelaar.nl Prachtige site met schitterende foto´s uit Leiden

http://leiden-info.com/ Ook een prachtige site over de mooiste stad van Nederland: Leiden!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Leidens_ontzet Wat zegt Wikipedia erover?

http://www.3oktoberradio.nl/ 3october Radio

Een Leidse kermissite!

 

 

Tot slot:

Even lekker Chauvinistisch doen!

Het Lied der Liederen!

Het Leids volkslied

Dichter: Rens Heruer

Leiden, stad van mijn hart

Leiden trots van Neerlands steden
Parel van het Hollands land
Stad van heden vol verleden
Stad van werk met hart en hand
Plaats van dromen en van daad
Waar ieder blijft en niemand gaat
Leiden stad van denken en doen
Stad van mijn hart door nu en toen
 
Waar de rijnen samenstromen
Werd een trotse burcht gebouwd
Teken van wat eens zou komen
Stad van glorie nieuw en oud
Welkom was in elke tijd
Wie vluchtte om standvastigheid
Leiden fier en eeuwig koen
Stad van mijn hart door nu en toen
 
Stad met veel beroemde zonen
Leiden is hun wieg geweest
Zie hoe zij de wereld tonen
Grootheid door een vrije geest
Zij genoten Leidens gunst
In wetenschap en schone kunst
Zo kwam leiden aan zijn roem
Stad van mijn hart door nu en toen
 
Leiden trots van Neerlands steden
Parel van het Hollands land
Stad met eeuwenlang verleden
Heeft mijn toekomst in de hand
Leidse kleuren draag ik fier
Geen and're stad lokt mij van hier
Rood en wit in mijn blazoen
Stad van mijn hart door nu en toen